Sjtub

Evenement


Dit is een publiek kunstproject dat bestaat uit een aantal activiteiten. Elke activiteit bestaat uit een combinatie van beeld, muziek en tekst en zet de bezoeker aan het denken over de invloed van de mijnsluiting op de eigen mentaliteit en identiteit. Initiatoren van het project zijn Hardy Mertens, Christine Muntz en Frans Geraedts.

  1. 0000. Sjtubspeldje. Begonnen als herkenningsspeldje voor medewerkers van de kunstproject is het gegroeid tot symbool van verbondenheid van inwoners van de Oostelijk Mijnstreek.
  2. 2011. Vaderlament is de tweede Sjtub-activiteit. Deze 4 minuten durende compositie vergezeld van videowerk en toespraak wordt 2 keer uitgevoerd. Eén keer in de burgerzaal van het Gemeentehuis bij gelegenheid van het 60 jarig jubileum van het WMC en daarna in de foyer van de Rodahal.
  3. 0000. In de Poststraat wordt het oude postkantoor veranderd in een expositieruimte en ontmoetingsplek, onder de naam POST-. Tevens is hier een Sjtubatelier gevestigd.
  4. 0000. Videoinstallatie De Kaalslag. Tijdens folklorefestival De Parade in Brunssum laat een expositie de bezoekers de mijnsluitingen aan den lijve ervaren.
  5. 0000. Ademnood. Drie openbare repetities van het blaasmuziekstuk Sjtub. De repetities staan steeds onder leiding van Wim Steinman en vinden plaats in het Gemeentehuis van Kerkrade, het voormalige postkantoor en Schunk* in Heerlen.
  6. 2013. Open Wonde. Afgelasting van een concert tijdens het WMC met op het programma: Vaderlament, Muziekstuk Sjtub, een videoinstallatie, voordracht door Wiel Kusters, een aantal stukken uit het repertoire van Mijnharmonieën.
  7. 0000. Longplayer. Jem Finer, een Engelse kunstenaar heeft een duizend jaar durende compositie geschreven. Deze wordt inmiddels al ruim 10 jaar uitgevoerd. De zevende activiteit van Sjtub wil een luisterpunt inrichten om naar dit muziekstuk te kunnen luisteren.
  8. 2014. Op 30 en 31 mei vinden twee concerten plaats in de showroom van Highlite International onder de titel Sjtub Mijn verleden, mijn heden. De concerten leggen een verband tussen het mijnverleden en de veranderingen naar de huidige tijd. Medewerking wordt verleend door: Koninklijk Harmonieorkest Kerkrade, Kick the Fridge, DJ Ron van Beuken, Aime Charlier, Joes Brauers. De organisatie is in handen van Maxx Productions. In eerste instantie worden de voorbereidingen gestart en gestopt, een aantal jaren voor de fusie van de twee harmonieën. Later wordt gestart met de bedoeling de uitvoeringen tijdens het WMC van 2013 te laten gebeuren, maar zowel techniek als financiën verhinderen dat. Door samenwerking met Highlite International worden de concerten alsnog gerealiseerd.

Verder

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 14 januari 2022
165 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.