Show- en Trompetterkorps St. Barbara

Algemeen


Show- en Trompetterkorps St. Barbara wordt in 1964 opgericht als Jeugddrumband. Met onder andere het toevoegen van majorettes in 1972 wordt St. Barbara een Show- en klaroenkorps. In 1978 is het gros van de gebruikte instrumenten ventielinstrumenten waardoor St. Barbara een Show- en Trompettenkorps geworden is. St. Barbara wordt eind 2000 opgeheven. De eerste voorzitter was mede-oprichter Kees van Breemen.

Carnaval


Het korps organiseert sinds 1974 een eigen carnavalsavond compleet met prinsenpaar. Deze galazittingen worden georganiseerd door Huub Wouters. Het uitreiken van de eigen verenigings- orde is ook een onderdeel van deze zitting. Op 22 januari 1983 wordt hij bijvoorbeeld door Prinses Truus uitgereikt aan Ruud Habets.

Prestaties


In 1968 komt het korps uit in de 4e afdeling. In Oktober 1972 komt men al uit in de 2e divisie. In 1989 vieren zij het 25 jarig bestaansfeest.

Sint Barbara Chèvremont vlak na de oprichting in 1966 als jeugddrumband

St. Barbara viering


Jaarlijks rond 4 december wordt Sint Barbara herdacht. Binnen de vereniging noemt men deze viering ‘een van de fijnere feesten binnen de vereniging’. Na alle plichtplegingen kon men genieten en vierde men feest in alle vriendschap.

De invulling van de dag zag er als volgt uit:

  • Eucharistieviering
  • Spelen aan het graf overleden leden
  • Koffietafel
  • Benoeming actiefste lid
  • Huldiging jubilarissen
  • Feestavond

Concertreis


Sint Barbara onderhield vriendschappelijke banden met het trompetterkorps ‘Moderner Spielmannzug’ uit het Westduitse Retzbach. Om de al twaalf jaar durende onderlinge vriendschap te vieren bracht het Kerkraadse show- en trompetterkorps Sint Barbara in het weekeinde van 13, 14 en 15 juni 1986 een bezoek aan dit trompetterkorps. Sint Barbara uit Chèvremont vertrok op vrijdag met een gezelschap van 65 man en arriveerde ‘s- middags al in Retzbach. Zaterdagavond werd daar een concert gegeven en ‘s- zondag trad het show- en trompetterkorps op vier verschillende plaatsen in de omgeving op. Het laatste concert werd gegeven ten bate van de gehandicapte kinderen uit Retzbach en omgeving. Maandagmiddag was het korps terug in Kerkrade.

Landskampioen


Op 19 oktober 1986 werd het show- en trompetterkorps Sint Barbara Chèvremont  landskampioen. Het veertig leden tellende korps nam deel aan het topconcours van de K.N.F, in de Veluwehal in Barneveld. Sint Barbara bracht stilstaand de Russian Medley en marcherend de Silver Birds ten gehore en behaalde uiteindelijk 306,5 punten. Het Kerkraadse show- en trompetterkorps kon deelnemen aan het topconcours nadat het vorig jaar een eerste prijs met promotie en onderscheiding behaalde (326 punten) tijdens het bondsconcours in Brielle.

Het einde


Sint Barbara heeft de 40 jaren net niet gehaald. Zoals zoveel verenigingen kampten ook zij met een gebrek aan nieuwe leden. De vereniging stopte haar activiteiten in 2001.

Zoals gedurende haar hele bestaan toonde Sint Barbara ook bij het einde haar sociale kant. De heren Ollers en Voncken sloten het ‘hoofdstuk Drum- en Showband Sint Barbara’ af zoals in hun regels was vastgesteld. Hun statuten schreven voor, dat bij het opheffen van de vereniging, alle middelen moesten worden overgedragen aan de Stichting Anna te Heel. De stichting, in deze contreien beter bekend als Huize Op de Bies werd voorgedragen om de middelen van de vereniging te ontvangen. Sommige zaken konden ze zelf gebruiken, en andere middelen werden verkocht. Samen met het resterende kasgeld van de vereniging ontving “Op de Bies” een bedrag van nagenoeg 10.000 Euro van Sint Barbara.

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 14 mei 2021
102 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.