Postkantoor Kerkrade-West

Dit postkantoor op de hoek van Kampstraat en het Willem-Sophiaplein is op 11 januari 1962 officieel in gebruik genomen als Postkantoor Kerkrade-West ter vervanging van de hulppostkantoren van Kaalheide, Terwinselen en Spekholzerheide. Op dat moment gold het als het modernste kantoor van postdistrict Maastricht. Voor een bedrag van ruim vier ton (in guldens) is het gebouwd naar een ontwerp van architect Ir. J. Schoenmaekers uit Sittard door het Maastrichtse Bouwbedrijf Schols en Zn.
Via een overdekte ingang — compleet met draaideur — bereikte men een zeer ruime lokettenhal, waarin, het licht o.a. door de grote glaswand aan de voorzijde vrij spel had. In deze hal sprong direct de zeer fraaie metaalplastiek van de hand van de jonge Maastrichtse kunstenaar Pierre Tielen naar een ontwerp van prof. J. Stassen van Rolduc in het oog. Achter de twaalf loketten van marmer met glazen tussenschotten en een 13 meter lange glasbalie bevond zich de kantoorruimte. Als eerste kantoor in het Postdistrict Maastricht was het ingericht met stalen meubelen. Voorts omvatte het zeer royaal uitgevoerde gebouw een ontvangkamer voor de beheerder, een materieelruimte, een kluis, een grote bestelzaal en een ambtswoning voor de beheerder.
Het kantoor, waarvan de grootte in de toekomst eventueel verdubbeld had kunnen worden, telde 96 postbussen, die dankzij een zgn. zelfbedieningskantoortje bij de hoofdingang te allen tijde bereikbaar waren. In dit kantoor bevond zich tevens een telefooncel, die dag en nacht voor het publiek open was. De beheerder, die de leiding zou krijgen over vijf ambtenaren en elf bestellers, moest toen nog worden aangesteld. Vóór de ingang van het Postkantoor bevond zich een telefooncel.

Het kantoor heeft gefunctioneerd tot na 2001 en is in het kader van het algeheel afstoten en sluiten van de postkantoren ergens vóór 2006 verkocht. Vanaf 2006 is de Amalia tandkliniek in het gebouw gevestigd.

Bronnen: LD1962-01-15, Website Amaliakliniek, eigen archief.
Auteur: Frans Werrij, frans@werrij.nl, Patronaatstraat 88, Spekholzerheide

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 22 juli 2021
128 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.