POST-

Kunstbeweging


Filosoof Frans Geraedts, componist / dirigent Hardy Mertens en de Zwitserse kunstenaar Christine Munz zijn de initiatiefnemers van deze publieke kunstbeweging die een thuisbasis vindt in het leegstaande postkantoor in Kerkrade-Centrum. Het gebouw doet gedurende 10 jaren dienst als atelier voor diverse kunstenaars en in die tijd worden er zo’n vijftig exposities gehouden.

De kunstbeweging organiseert verder nog het project Sjtub, een serie manifestaties die de de pijn van het mijnverleden als basis heeft. Volgens Geraedts is het mijnverleden geen nostalgie, maar een onverwerkt rouwproces. Stukje bij beetje wordt er gedurende het bestaan van Post- naar een eindstuk toe gewerkt. Dit is een door Hardy Mertens gecomponeerde symfonie voor groot orkest, een 120 stemmen tellend gemengd koor en solisten met als titel Machines of Mourning. Door het gebruik van meerdere schermen kijkt de bezoeker als het ware door een waas van sjtub naar de ondergrondse uitvoering. De uitvoering staat gepland tijdens het WMC van 2017, maar de organisatie trekt zich ter elfder ure terug.

Met de verkoop van het oude postkantoor eind 2021 komt er een einde aan de kunstbeweging op deze locatie. Zij verhuist naar Atelier K aan de Elbereveldstraat en start daar onder de naam Wuurde (waardigheid) een nieuw kunstproject.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 januari 2022
55 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.