Politiekapel Limburg

Algemeen


Deze muziekkapel wordt in 1952 opgericht als Drum- en Klaroen-korps. Later wordt de kapel een Harmonie-orkest. De kapel wordt aanvankelijk ook wel de Drumband en later de Kapel der Reserve Politie Kerkrade genoemd. Weer later verandert de naam in Muziekkapel Vrijwillige Politie district Kerkrade en vanaf april 2019 krijgt het gezelschap haar huidige naam: Politiekapel Limburg. Op 24 mei 2011 wordt Ine Aasted-Madsen benoemd tot beschermvrouwe van de muziekkapel.

Dirigenten


  • 2007-xxxx Henk Haan
  • 1975-2007 Nic Spittler (tegenwoordig ere-lid)
  • 1972-1975 Piet Canna (kapel) / Hub Drescher (drumband)
  • 1970-1971 Charel Lochtman
  • 1955-1970 Servaas Senster

Ere-leden


Geschiedenis


De kapel bij de opening van het politiebureau aan de Kaalheidersteenweg in 1979. Foto: archief Jo Schulteis.

Onderstaande, beknopte informatie is overgenomen vanaf de website van de Politiekapel:

De Muziekkapel van de Vrijwillige Politie Kerkrade wordt in 1952 opgericht door de Reserve-politie van de Gemeente Kerkrade.

Aanleiding hiervoor is een verzoek van dhr. Tans, hoofdinspecteur van de Gemeentepolitie Heerlen die in Kerkrade promoveert tot korpschef en bij deze promotie de muzikale werknemers aanspoort om een muziekkorps te vormen. Daarmede wordt de MVPK, ook veelal Politiekapel genoemd, een prima ambassadeur van Politie en Gemeente Kerkrade.

Allereerst wordt de drumband der Reserve-Politie Kerkrade opgericht die reeds gelijk uit 12 trommmelaars en klaroenspelers bestaat. In drie jaar tijd groeit het ledental tot het dubbele uit. Tambour-maitre Servaas Senster heeft de taak de mannen 6 jaar na oprichting van de muziekkapel klaar te stomen voor deelname aan het Wereld Muziekconcours 1958. Hier meet de Politiekapel zich als enig Kerkraads korps succesvol met de internationale korpsen en weet een eerste prijs met onderscheiding te behalen. In dit jaar ook worden de leden de speciaal ontworpen Show & Gala-uniformen aangemeten met meest opvallend de witte helmen met oranje kokarde.

In 2004 wordt de Muziekkapel voor het eerst in de geschiedenis zelfstandig door de opmaak van statuten, inschrijving bij de Kamer van Koophandel en oprichting van een bestuur. Tot dit jaartal kon de burgemeester van de stad Kerkrade als hoofd van politie eveneens als voorzitter van de MVPK gezien worden.

Verder


Voor meer informatie, zie de website van Politiekapel Limburg: http://www.politiekapellimburg.nl/

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 5 juli 2021
262 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.