Openluchttheater Kerkrade

Kort na de oorlog telt Kerkrade zo’n 16 toneelverenigingen, die verenigd zijn in de R.K. Federatie van Toneelgezelschappen. Binnen deze Federatie ontstaat het idee dat Kerkrade een openluchttheater nodig heeft en vormt al in 1945 vanuit haar geledingen een Commissie tot Voorbereiding. Hierin hebben zitting de heren Sprokel, Dovermann (voorzitter), Cordewener (secretaris), de wethouders Scheelen en Hubben, raadslid De Pijper en adjunct-directeur der Technische Dienst van de gemeente, Belles. Op 3 augustus 1948 maakt de commissie een studiereis naar openluchttheaters in Tegelen en Spaubeek.

De locatie die men voor het theater in gedachten heeft is de natuurlijke kom van het Hambos langs de spoorlijn, vlak aan het station Kerkrade-Centrum. Tussen de spoorwegovergang en de trappen naar het kapelletje het bos in en dan links aanhoudend komt men op de gekozen plek.

Het theater wordt geheel in beton uitgevoerd. Het toneel komt met de rug tegen de Crombacherbeek te liggen. De totale kosten zijn aanvankelijk begroot op Fl.29.500, waarvan Fl.23.000 alleen al voor het cement. De Algemeen Technische Dienst van de Gemeente Kerkrade maakt echter een nieuwe, meer geperfectioneerde tekening van het oorspronkelijke plan en komt uit op een kostprijs van Fl.54.550. Het theater heeft een capaciteit van 800 zitplaatsen, die zonder veel moeite kunnen worden uitgebreid naar 1800 plaatsen.

Het verzoek van de stichting Openluchttheater Kerkrade wordt eind 1949 ter behandeling aan de Gemeenteraad aangeboden. Tijdens een raadsvergadering van 25 mei 1950 wordt een kredietverlening van Fl.55.000 voor de bouw van het theater met slechts drie stemmen tegen goedgekeurd. De heren Ackens, Schings en Roukens stemmen tegen het plan. Ook in 1951 staat dit bedrag op de begroting van de gemeente gereserveerd voor de bouw. De organisatie van Internationaal Muziekconcours 1951 koestert de hoop dat men in de zomer van 1951 gebruik kan maken van het openluchttheater. Gedeputeerde Staten van Limburg gooien in februari 1951 echter roet in het eten. Men is van mening dat de financiële toestand van de gemeente dermate is dat niet strikt noodzakelijke uitgaven vermeden moeten worden. En zo is deze droom voor Kerkrade vervlogen.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 22 augustus 2021
91 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.