NAVO depot Eygelshoven

Van POMS naar APS


In Nederland zijn enkele plekken waar Amerikaans legermaterieel wordt opgeslagen en onderhouden: Coevorden, Ter Apel, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven. Dit zijn zogenoemde POMS-locaties: Proportional Organizational Material Storage. De locatie in Eygelshoven wordt in 1984 geopend. als vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats tijdens de Koude Oorlog. Per 30 september 2006 gaat Eygelshoven, als laatste POMS-locatie in Nederland, dicht. Hiermee verliezen ruim 200 personen hun baan. De sluiting komt voort uit de vermindering van de  militaire aanwezigheid in Europa en door strategische overwegingen binnen het Pentagon.

Tien jaar later, in 2016, wordt het depot weer in gebruik genomen. Er liggen dan zo’n 1600 tanks, pantservoertuigen en zware artilleriestukken opgeslagen. Na de heropening wordt het depot Army Prepositioned Stocks Eygelshoven (APS-E) genoemd. Het terrein is 27 hectare groot en heeft 8 loodsen, duizenden vierkante meters opslag, 32 werkplaatsen en 20 waspunten. Ongeveer 100 man Nederlands defensiepersoneel vindt er een baan.

Chroom-6


Het depot komt negatief in beeld als blijkt dat op de locatie gewerkt is met een Chroom-6 houdende primer, die op grote schaal toegepast wordt op metaaloppervlakten van defensiematerieel. Deze verf is in vaste vorm niet schadelijk, maar de stofdeeltjes die vrijkomen bij werkzaamheden zeker wel. Het gezondheidsrisico is afhankelijk van de blootstelling, de duur van de blootstelling, het type Chroom-6 verbinding en de manier van opname (mond, huid of longen). De gezondheidsschade varieert van een nadelig effect op de voortplanting tot vormen van kanker.

Al in 1989 krijgt Defensie klachten van medewerkers over de werkomstandigheden. In 2000 stelt de NAVO als eigenaar van het depot geld beschikbaar waarmee maatregelen genomen kunnen worden om de medewerkers beter te beschermen. Het Ministerie van Defensie heeft dit geld echter nooit gebruikt<1Limburg 29-11-2014{[(|fnote_end|)]}. Al eind 2014 hebben zo’n 900 (oud-)medewerkers zich geregistreerd bij het meldpunt voor gedupeerden.

Defensie is op de hoogte van de schadelijke effecten, maar licht haar personeel hierover niet in. In 2018 worden de fouten erkend en er komt een uitkeringsregeling voor zieke oud-medewerkers. Een onderzoek van het RIVM in 2020 richt zich op mensen die tussen 1970-2015 met Chroom-6 hebben gewerkt. Op 30 november 2020 meldt 1Limburg dat het kabinet een schadefonds van €62,5 miljoen heeft opgetuigd.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 9 december 2020
364 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.