Moneta Nova Rodensis

Algemeen


In 1983 wordt een circulatiemunt in omloop gebracht met een nominale waarde van 5 gulden. Een kant laat een kruis en de jaartallen 1273 en 1983 zien, samen met de woorden ‘Walram VS+’, ‘Rode’ en de nominale waarde ‘5 Rode’, hetgeen gelijk staat aan 5 gulden. De achterzijde toont de Limburgse leeuw, het opschrift ‘Moneta Nova Rodensis’ en de naam ‘Walram VS+’. De munt is vervaardigd van capro nikkel, is 30 mm in doorsnede en is voorzien van het Munt- en Muntmeesterteken van de Rijks Munt.

Initiatief


De Stichting Roda ’80 heeft bij de Rijks Munt in Utrecht deze munt laten slaan, die gelijk is aan een munt uit 1273. In dat jaar werd door Walram V van Limburg (1243-1279) een betaalmiddel geslagen voor het Land van Rode. De doorsnede van deze munt was 18 mm, het gewicht 1,32 gram. Het verschil tussen de oorspronkelijke en de nieuwe munt zit in het gewicht en de maat.

De munt was te koop bij de NMB (Nederlandse Middenstandsbank, de latere ING) aan de Hoofdstraat 50 en mocht vanaf 1 maart 1983 gebruikt worden als wettig betaalmiddel bij alle Kerkraadse winkels, warenhuizen, café’s en restaurants. De munt is in een beperkte oplage uitgegeven. De baten van deze actie kwamen ten goede aan de Stichting Roda ’80, waarin Theo Pickee een voortrekkersrol had, tot behoud van profvoetbal in Kerkrade.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 25 oktober 2020
90 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *