Mariakapel Hambos

Mariakapel


Het Kerkbestuur van de St. Lambertusparochie besluit op 4 oktober 1936 een kapel te bouwen ter ere van de Heilige Maria. De kapel in het Hambos aan de Nullanderbergsweg wordt op 17 september 1937 in gebruik genomen.
De kapel is een ontwerp van C. Duykers, toenmalig directeur van Publieke Werken in Kerkrade, en is gebouwd door aannemer G. Ruiters. De kosten werden geraamd op fl. 2500, welk bedrag door particulieren is geschonken.

Duykers ontwierp o.a. ook het Gemeentehuis op de Markt, de LTS aan het Old Hickoryplein, de pastorie op het Kerkplein, de twee tunnels in de Ham en de kantoorgebouwen van het slachthuis aan de Hammolenweg

Het altaar en het Mariabeeld zijn vervaardigd door N.V. Cuypers in Roermond. De vier glas-in-lood-ramen, stellen de vier deugden van Maria voor: Stella Duce (= Ster die ons leidt), Stella Matutina (= Ochtendster), Vas Spirituale (=Geestelijk Vat) en Rosa Mystica (= Mystieke roos). De ramen zijn geschonken door de Boerenbond, de Congregatie van de de Heilige Familie afdeling vrouwen en 2 Kerkraadse particulieren. Vermoedelijk zijn de ramen van de zijgevels vernield in de Tweede Wereldoorlog, want in 1982 worden door Atelier Flos nieuwe ramen geplaatst naar een ontwerp van L. Reihs uit Steyl. De nieuwe linker ramen beelden de Blijde Boodschap en de geboorte van Jezus uit, de rechter ramen de Kruisiging en de Hemelvaart van Jezus.

Het ijzeren hekwerk en het kruis met de kandelaars zijn eveneens geschonken door particulieren. De altaarsteen is een geschenk van de Jongedochterscongregatie.

De plechtige toewijding van het dekenaat Kerkrade door Bisschop Lemmens aan Maria gebeurt op 19 september. Deze datum staat ook op de kapel geschreven. Anno 2016 wordt in de mei en oktobermaanden reeds een aantal jaren in elk weekend een openlucht H. Mis opgedragen. 

De Kapellaan is naar deze kapel genoemd.

Trivia


Op 28 juli 1978 vond Martien Savelberg in de kapel een zak met 113 gouden tientjes die op het altaar was neergelegd. Destijds vertegenwoordigde de vondst een waarde van ca. 18.000 gulden. De zak werd overgedragen aan de Politie. Toen zich na 3 jaar nog niemand had gemeld werden de munten overgedragen aan het Kerkbestuur. Van de opbrengst werden de glas in lood ramen vernieuwd die in de oorlog werden beschadigd. De ramen werden ontworpen door kunstenaar Leo Reihs van de firma Flos uit Tegelen. De plechtige inzegening van de ramen vond plaats op 1 mei 1982.

Afbeeldingen


Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 13 september 2022
230 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.