Mannenkoor David Spekholzerheide

Historie


In 1871 werd in lokaal Hermans bij de kerk te Spekholzerheide de voorloper van het huidige mannenkoor David, de Zangvereniging “St. David” opgericht. Als eerste directeur fungeerde de heer Willem Schlangen van de Gracht. In 1876 verhuisde het koor naar het lokaal Jacob Vaessen, het latere café Waterval en thans café Willem Tell in de Pleinstraat.

Gesangverein Sankt David Speckholzerheide. Vlak voor de reis naar een concours in Düsseldorf in 1903

Naast het beoefenen van de zangkunst ging “St. David” al vlug over tot instudering van diverse toneelstukken. Deze toneelwerken bevinden zich nog in het archief van het mannenkoor “David”.

In juli 1896 herdacht men het 25-jarig bestaansfeest bij welke gelegenheid een groot festival werd georganiseerd. Onder de feestrede welke toen werd uitgesproken door de heer Mucher, het hoofd van de school, brak een geweldig noodweer los en allen zochten, zoals afgesproken werd, voor een uur een droog onderkomen. Na de geplande pauze van een uur waren er echter in geen velden en wegen mensen te bekennen. De ongunstige afloop van dit feest waar men zoveel hoge verwachtingen van had en waaraan voor die tijd hoge uitgaven waren gedaan is dan ook voor de vereniging zeer nadelig afgelopen. De leden hebben allen een flinke bijdrage moeten storten om de gemaakte kosten te dekken. De gevolgen bleven dan ook niet uit. Na enige tijd te hebben voortgesukkeld werd alles voorlopig stopgezet. De meesten echter konden er zich niet mee verenigen dat hun dierbare vereniging voor altijd zou moeten verdwijnen, daarom gingen enkele leden van het nieuw gevormd bestuur naar de heer Vaessen om het vaandel van “St. David” weer uit de kast te halen.

In opgewekte stemming vertrok men toen naar het vroegere lokaal Hermans waar de heer Peter Josef Scheeren als nieuwe directeur werd benoemd en de heer Michel Mommertz tot voorzitter werd gekozen. Na afloop van de eerste repetitie maakte men met het vaandel een grote wandeling door het dorp om de “Heidsjer” te overtuigen dat “d’r David werm doa woar”. Hierna ging de vereniging met grote schreden vooruit, men waagde het zelfs deel te nemen aan een internationale zangwedstrijd, welke in het jaar 1903 in Luik gehouden werd. Het aantal leden bedroeg toen ongeveer 60

Nadat de oorlogsstorm, die van 1914 tot 1918 duurde, enigszins geluwd was, keerden veel vaders en zonen uit het gedemobiliseerde Nederlandse leger terug in hun familiekring. In december 1920 kwamen de heren Peter Scheeren, Antoon Austen en Johan Roukens tot het besluit over te gaan tot oprichting van een mannenkoor. In diezelfde maand werd in de plaatselijke krant “De Zuid-Limburger” een oproep geplaatst, waarin alle zangliefhebbers van Spekholzerheide werden uitgenodigd tot het bijwonen van een vergadering in zaal Hermans op 20 december 1920.

Tijdens deze vergadering werd vastgesteld om muziek en vaandel van de voormalige zangvereniging “St. David” over te nemen en in de toekomst de naam mannenkoor “David” te voeren.

 De definitieve oprichtingsvergadering vond plaats op 2e kerstdag, 26 december 1920. Op deze vergadering traden 17 zangers toe. Het waren: P. Scheeren, Henri Hermans, Jul Hermans, Johan Schroeder, Antoon Austen, Frans Cats, Jos Scheeren, Jos Mommertz, Harie Duysens Sr., Harrie Duysens jr., Johan Roukens, Johan Hermans, Mathieu Augenbroe, Peter Blezer, Pierre Mommertz, Johan Mommertz en Frans Kluijtmans.

Als voorzitter werd Antoon Austen gekozen, als vice-voorzitter Johan Roukens en als dirigent Peter Scheeren. Alle verenigingszaken werden overgenomen van de voormalige “zangvereniging St. David” en het “mannenkoor David” deed zijn intrede in het verenigingsleven van Spekholzerheide.

In verband met Corona ging de viering van het 100 jarig jubileum in 2020 niet door. Op 5 juni 2022 reikte burgemeester Petra Dassen tijdens de uitgestelde jubileumviering de Koninklijke Erepenning uit in naam van koning Willem-Alexander..

Voorzitters


  • 2001-2012 Leo Senster
  • 1989-2001 Piet Dols (lid sinds 1968)
  • 1969-1991 Din Houtema
  • 1922-0000 Johan Roukens
  • 1920-1922 Antoon Austen

Dirigenten


  • 2019-0000 Charles Steffann
  • 1980-0000 Jan Gouders (overleden op 23-8-2019)
  • 0000-0000 Pierre Gerrits (zeker in 1964)
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 7 juni 2022
290 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.