Jo Budie

KRO musicus


Jo Budie is waarschijnlijk de Kerkradenaar die het vaakst op de landelijke TV en radio is geweest. Als leider van het KRO huisorkest en van de Boertjes van Buuten was hij in heel Nederland bekend. Tevens was hij componist. Meerdere hits kwamen van zijn hand.

Jo Budie

Levensloop


Jo Budie werd in Kerkrade (de Gracht?) geboren op 13 november 1917. Zijn ouders waren Johan Arnold Budie (mijnwerker) en
Johanna Katharina Wirtz. Hij was getrouwd met EC van Ling en had 8 kinderen (Hans, Marc, Conny, Henny, Sebilla, Marianne, Jos en Karin). Twee van zijn zonen, Henny en Jos zijn bekende tv-regisseurs. Jo Budie overleed op 8 september 1991 in Hilversum.

Jeugd


Bekend is dat hij op zijn tiende zijn eerste pianolessen kreeg en vervolgens studeerde aan het conservatorium in Luik. In die tijd lukte dat echt niet met één instrument, hij speelde klarinet, saxofoon, trombone, marimba, vibrafoon, bas en accordeon. In 1933 deed hij examen. In zijn jeugd speelde hij op kermissen, op feesten en in cafés. Op zijn 24e kreeg hij zijn eerste baantje bij de Nederlandsche Omroep. Zes jaar later kwam hij in vaste dienst bij de KRO.

Orkestleider


Gestart als accordionist bij Het Orkest Zonder Naam met hits als ‘Oh, Heideroosje’ en ‘Naar de speeltuin’. Nadat de toenmalige orkestleider Ger de Roos wegens onenigheid met de KRO opstapte, naam Jo Budie de leiding van het orkest over. De naam was ‘De zingende en spelende Troubadours’. Na wat kleine hits werden ze in 1954 de begeleidingsband van De Selvera’s. In die combinatie werd er gescoord middels 78-toeren plaat.
Ook in 1954 werd het orkest De Bietenbouwers van naam veranderd in De Boertjes van Buuten. Vanaf het eerste moment was Jo Budie de orkestleider van deze ‘boerenkapel’. Dat ‘boerenkapel’ moest vooral met een korreltje zout genomen worden. Platenmaatschappij Telstar had deze kapel samengesteld uit de beste beroeps musici die ze konden vinden, zo speelden er ook in het Radio Philharmonisch Orkest, de Wiener Symphoniker (!) en twee van de musici bij het beroemde orkest The Ramblers. De Boertjes van Buuten waren een doorslaand succes en de een na de andere hit werd op grammofoonplaat gezet.
Andere orkesten waar Jo Budie zijn muzikaliteit aan verbond: ensemble Extase, Scala Trio, Kwartet Jo Budie (met Annie Palmen), het Cascade Orkest en het Musette Orkest.
Halverwege de jaren zestig was er door de komst van TV stukken minder werk voor live orkesten. Het een na ander orkest hield op te bestaan. De KRO wist echter iets nieuws te lanceren: een middag programma. Vanaf oktober 1967 werd het programma ‘van Twaalf tot Twee’ een groot succes. Alle artiesten die er optraden werden begeleid door het KRO-Huisorkest o.l.v. Jo Budie.


Componist


Naast orkestleider was Jo Budie ook een begenadigd componist. Tientallen (vaak Nederlandstalige) hits zijn van zijn hand. Een overzicht is te zien op:
composities Jo Budie

 

Einde loopbaan


Op 29-6-1973 ging Jo Budie met pensioen. Hij overleed op 73-jarige leeftijd.


Een mooi compilatie van zijn loopbaan is te zien op:

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 11 januari 2021
85 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *