Jachthoornblazers van Rolduc

Deze vereniging wordt in 1965 opgericht. Hun thuisbasis is Abdij Rolduc (Kloosterrade).

Bij de oprichting in 1965 heette de groep in eerste instantie Jachthoorn blazers Sint Hubertus Kerkrade. Een van de toenmalige leden Martin Engels was conciërge op Rolduc en bejaagde de in die tijd nog bejaagbare landerijen van het abdijcomplex. Hij was het die ervoor gezorgd heeft dat de jachthoornblazers op Rolduc beland zijn. 

Met de goedkeuring van toenmalige directeur van Rolduc Mgr. Stassen, werd de naam van de groep veranderd in Jachthoorn Blazers van Rolduc. In de beginjaren werd intrek genomen in de jacht- hut van Martin welke nu nog in de nieuwe wijngaard staat en in gebruik is door de “Winzer van Rode”.

De verbondenheid van abdijen met de jacht was in de middeleeuwen vrijwel algemeen. Uit een bericht in het ‘dagboek’ van Rolduc  blijkt, dat er al in het jaar 1771 rond het abdijcomplex hoorngeschal klonk bij de toenmalige Hubertusjacht op 3 november.

Hoe zeer de betekenis van de jacht door de eeuwen heen ook veranderd is, jachthoornblazers horen thuis op Rolduc en zetten een eeuwenoude traditie voort. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse Hubertusviering. Speciaal voor deze gelegenheid wordt de toch al indrukwekkende abdijkerk sfeervol aangekleed. Het korps beschikt sinds 1990 over een geheel eigen Hubertus mis genaamd “Missa Rodensis”. Deze 5 stemmige mis is gecomponeerd door de overleden oud dirigent Frits Vennix. Ieder jaar wordt deze o.a. bij de eigen Hubertusviering in de Abdijkerk van Rolduc uitgevoerd.  

Dat de jachthoornmuziek steeds populairder wordt in Nederland mag blijken uit het feit dat er in het Gelderse Bronkhorst sinds 1968 de Nederlandse Kampioenschappen Jachthoornblazen worden georganiseerd. Nadat een kleine delegatie in 1972 verkennend werk had verricht, werd er bij thuiskomst besloten het jaar daarop deel te nemen. Dirigent Servaas Senster voerde het aantal repetities per week flink op. Op zaterdag 17 april 1973 was het dan zover. Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde, voor het eerst werd de Gelderse hegemonie doorbroken en ging “Hubertus” uit Kerkrade met de hoogste eer strijken.

Dat de mannen uit Kerkrade geen eenjaarsvliegen waren, bewezen ze wel doordat ze maar liefst 7 keer Nederlands kampioen werden. Voorwaar een unieke prestatie.

In 1974 werd na goedkeuring van de toenmalige directeur van Rolduc, Dhr. J.J. Stassen, de naam “Hubertus” gewijzigd in “Rolduc” Voortaan ging men nu als de “Jachthoorn blazers van Rolduc” door het leven. In dat zelfde jaar werden ook nieuwe uniformen aangeschaft. 

De Jachthoornblazers van Rolduc mochten in de loop der jaren vele eervolle uitnodigingen ontvangen uit binnen- en buitenland. Naast optredens op talloze evenementen van Rijkswaterstaat, Provinciale en Gemeentelijke instellingen, werden tevens diverse openingen van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade verzorgd, waarbij vele gasten van het Koninklijk Huis blijk van hun waardering gaven.

 

Dirigenten

  • 2007 – 0000 Thei Extra 
  • 2001 – 2007 Rinus Hermsen
  • 0000 – 2001 Frits Vennix
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 23 maart 2021
79 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *