IJzerwerk Hollander

In 1937 start Erich Hollander aan de Drievogelstraat te Spekholzerheide het bedrijf NV IJzerwerk Hollander. Deze firma is uniek in Nederland en koopt schroot van mijnbedrijven in Nederland, België en Duitsland en verkoopt dit vervolgens aan de Hoogovens. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf producten voor de mijn- en tunnelindustrie in Zwitserland en Frankrijk. In 1944 is van het bedrijf niet veel meer over. Het bedrijventerrein is dan een oefenterrein voor Amerikaanse tanks en station Spekholzerheide is het eerste dat in de regio weer in gebruik genomen kan worden. In 1945 wordt alles weer opnieuw opgebouwd.

Per 1 augustus 1952 wil men het bedrijf uitbreiden met een walserijinrichting. Het door de gemeente geleverde transformatorvermogen is hiervoor echter onvoldoende. Het College van B&W stelt de Gemeenteraad voor over te gaan tot de aanschaf en plaatsing van een I.E.O.-transformator met een vermogen van 500 kVA (kilovoltampère) en tot de ombouw van de transformatorinrichting in het transformatorhuis nabij het station van Spekholzerheide. De uitbreiding kost Fl.12.000,-.

In 1967 besluit NV Ijzerwerk Hollander een samenwerking aan te gaan met Laura & Vereeniging. Het bedrijf telt dan 200 werknemers. In 1968 wordt IJzerwerk Hollander opgekocht door Laura & Vereeniging en (voor 25%) Hoogovens Ijmuiden en de vestiging te Spekholzerheide sluit de deuren. De firma gaat op de Hopel verder onder de naam Laura Metaal NV.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 15 april 2022
159 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.