Henk Badingsstraat

Kerkrade-CentrumDeze straat verbindt de Ambachtstraat met de Gerard Boedijnstraat. De naamgeving dateert van 9 december 1993. De straat is genoemd naar Henk Badings.

Henk Badings

Hendrik Herman Badings (17 januari 1907 te Bandung, Nederlands Indië« – 26 juni 1987 te Maarheeze) is een Nederlands componist.
Henk Badings wordt geboren in Bandung op Java in het toenmalig Nederlands-Indië«. Hij studeert mijnbouw aan de Technische Hogeschool in Delft, waar hij enige jaren werkzaam is als wetenschappelijk assistent alvorens hij zich geheel wijdt aan de muziek. Na zijn afstuderen als ingenieur studeert hij enige tijd compositie bij Willem Pijper. In zijn muzikale loopbaan is hij leraar compositie aan de conservatoria in Amsterdam en Rotterdam, en is tussen 1941 en 1945 directeur van het conservatorium in Den Haag. Hij is tevens in 1962 en 1963 gastprofessor aan de Universiteit van Adelaide, Australië en Pittsburgh, Verenigde Staten van Amerika. Verder is hij van 1962 tot 1972 professor voor compositie aan de Staatliche Hochschule für Musik in Stuttgart, Duitsland.
De periode na de Tweede Wereldoorlog is gekenmerkt door een intensieve kennismaking met de elektronische muziek.
Badings eerste grote succes als componist dateert uit 1937 wanneer zijn eerste celloconcert uitgevoerd wordt door het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg. Badings oeuvre is bijzonder uitgebreid en divers, variërend van opera (Orestes) tot elektronische muziek (Kain en Abel) en van filmmuziek tot symfonie. Badings gebruikt onder ander ongebruikelijke toonladders (octatonische ladder), en schrijft voor het 31-toons-orgel. Talrijke composities van hem worden onderscheiden met binnen- en buitenlandse prijzen.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 13 november 2020
60 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *