Harrie Reumkens

Algemeen


Harrie Reumkens werd geboren in Landgraaf op 4 februari 1956. Hij is de auteur van het boekwerk Wereldpodium voor de Blaasmuziek: WMC Kerkrade 1951-2021. Hij is bij het WMC begonnen als vrijwilliger, maar door zijn organisatorische en inhoudelijke kennis komt hij in 1987 in dienst als artistiek leider. Hij stopt daarmee in juli 2021 maar zal als adviseur aan het WMC verbonden blijven. Als één van de weinige personen van het eerste uur beheert hij ook het archief.

CV


Na zijn Gymnasium opleiding aan het Bernadinus College in Heerlen, studeerde Harrie Reumkens Duitse Taal en Literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn muzikale carrière begon hij bij Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide als tenortuba (euphonium) speler. Verder volgde hij een 6 jarige opleiding bij de Heerlense Muziekschool waar hij cum laude slaagde. Gedurende zijn studie in Amsterdam was hij ook lid van de Brass Band Amsterdam. Na afronding van zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam keerde Harrie terug naar Limburg, en werd hij assistent dirigent en vice-voorzitter van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide als ook lid van de executive board van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) en voorzitter van het Componisten Collectief Cluster. Als bestuurslid van de LBM was hij medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Concert Divisie Blaasmuziek en de introductie daarvan op het 10de WMC in 1985.
Harrie is ook actief als zanger in het zangkoor X in G uit Landgraaf waarvan hij in 1992 medeoprichter was. Midden jaren 80 was Harrie Reumkens regelmatig gastspeler bij de Brass Band Limburg, waar hij in 1996 als Eb-Tuba speler lid van werd.
Eind 2021 is Harrie nog steeds spelend lid van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide en assistent-dirigent van dirigent Bart Deckers, zingt hij nog steeds bij het Don Bosco koor en dirigeert hij de groep Jachthoornblazers van St. Hubertus Nieuwenhagen, waarmee hij het Nationaal Kampioenschap won in mei 2016.

In 1987 werd hij benoemd tot secretaris van de stichting WMC, waar hij verantwoordelijk was voor het artistiek management van de WMC’s van 1989, 1993 en 1997. In die periode werd het WMC Kerkrade erkend als belangrijkste internationaal festival voor blaasmuziek van de wereld.

In 1989 was Harrie medeorganisator van de zeer succesvolle 4de Internationale WABE Conferentie in Kerkrade, die door het WMC gehouden werd in de laatste week van het 11 de WMC.

In 1999 werd Harrie Reumkens benoemd tot artistiek manager van de stichting WMC en heeft hij in die hoedanigheid leiding gegeven aan het 14de WMC in2001, dat toen de 50ste verjaardag vierde alsook aan de het zeer succesvolle 15de , 16de, 17de en 18de edities van het festival in 2005, 2009, 2013 en 2017.

In 2010 tijdens de ABA-Conventie in Charleston, South Carolina, werd de Stichting WMC Kerkrade in de persoon van artistiek manager Harrie Reumkens, benoemd tot Associate Member van de American Bandmasters Association.
Harrie Reumkens is namens het WMC lid van de ABA, WASBE, WAMSB.

Door zijn werkzaamheden voor het WMC, beperkte Harrie zijn jurytaken tot alleen de grotere wedstrijden van geaffilieerde organisaties. In die hoedanigheid werkte hij als jurylid WAMSB in Italië, voor dirigenten examens van Nederlandse conservatoria en voor het Deutsches Musikfest in Chemnitz 2013.

Op 28 april 2011 werd Harrie benoemd tot lid in de Order van Oranje Nassau.

Op 24 juli 2022 ontving Harrie Reumkens de Prijs Nederlandse Blaasmuziek. Deze onderscheiding wordt door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO), de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BVOI) en en de Stichting Wereld Muziek Concours (WMC) uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de blaasmuziek. Harrie is de vierde persoon die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Eerder werd de prijs toegekend aan Henk van Lijnschooten, Johan de Meij en Gert Buitenhuis. De prijs werd voor het laatst uitgereikt in 2013. De prijs werd aan Harrie uitgereikt door Toon Peerboom , vicevoorzitter van de KNMO.

 

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 25 juli 2022
206 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.