Federatie van Toneelgezelschappen

In 1937 trachten enkele verenigingen een Federatie van Toneelgezelschappen in de gemeente Kerkrade op te richten. In dat zelfde jaar komt deze tot stand, met een ledenaantal van vier verenigingen. Jaarlijks wordt een toneeltoernooi georganiseerd, zonder prijzen of beoordeling. Al in 1940 wordt het deze federatie onmogelijk gemaakt nog verder te bestaan en in federatief verband te werken. De federatie houdt dan ook op te bestaan.

Onder auspiciën van de Culturele Kring Het land van Rode wordt in 1945 een nieuwe toneelfederatie opgericht. Deze federatie, waarin de oude wordt opgenomen, staat onder leiding van Caspar Sprokel. Veertien Kerkraadse vereni­gingen treden toe. Ook nu weer wordt ieder jaar een toneeltoernooi gehouden waaraan iedere vereniging moet deelnemen. Het eerste toernooi vindt plaats op  6, 13 en 20 oktober 1946 en wordt georganiseerd door Toneelvereniging Frohsinn. Iedere vereniging krijgt van de jury een beoordelings- en puntenlijst. Prijzen werden niet uitgereikt

In 1948 verandert de opzet van toernooi in wedstrijd waarop wel prijzen werden uitgereikt.

Op 10 oktober 1971 viert de Federatie van Kerkraadse Toneelverenigingen haar 25-jarig ju­bileum. Gaandeweg verdwijnt echter de animo voor het toneelspelen. In juni 1973 valt het doek voor de toneelfederatie. Van de 14 verenigingen die zich bij de oprichting aansluiten zijn nog slechts 2 verenigingen in leven: Excelsior en Frohsinn.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 9 januari 2021
35 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *