Eurode

Dit is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Kerkrade en Herzogenrath. Na het ondertekenen van de intentieverklaring op 13 juli 1991 wordt op 1 januari 1998 het orgaan officieel in het leven geroepen. Het bestuur van Eurode wordt gevormd door de Euroderaad.

Algemeen


Het woord of de lettercombinatie Eurode is gecreëerd uit Eu, staande voor het verenigd Europa of de Europese Unie, dat met name ook gestalte dient te krijgen door grensoverschrijdende samenwerking door lokale overheden en Rode,dat staat voor de gemeenschappelijke geschiedenis van de steden Herzogenrath en Kerkrade in het Land van (’s Hertogen) Rode.

Eurode Business Center


Aan het einde van de Nieuwstraat is zowel op Duits als Nederlands grondgebied het Eurode Business Center gebouwd. Tot het moment dat dit gebouw er staat, gaat de Nieuwstraat over in de Aachenerstrasse, een van de steenwegen. Nu is de Aachenerstrasse een doodlopende weg.

Proefschrift


Tussen september 2002 en november 2007 schrijft Gertrude Andrea Nicole Ehlers (Heerlen, 3 november 1970) aan een proefschrift over de hechte samenwerking tussen Kerkrade en Herzogenrath. In dit proefschrift staan centraal: de ontwikkeling van het Eurode Business Center, de werkzaamheden van Stichting Eurode 2000 plus en het onderwijsproject Eurobabel. Zie ook http://www.ru.nl/socgeo/staff/27/, haar homepage bij de Radboud Universiteit (voorheen: KUN). Op maandag 26 november 2007 verdedigt zij haar proefschrift met de titel: The Binational City Eurode. The social legitimacy of a border-crossing town (ISBN9783832266127, Shaker Verlag Herzogenrath).

Trivia


  • Vanwege de jarenlange verbonden van Kerkrade, Herzogenrath en Mayschoss, wordt op 20 oktober 2001 in Mayschoss het Stationsplein hernoemd naar Eurodeplatz.
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 4 september 2021
111 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *