Die Altböhmischen

Blaasorkest


Die Altböhmischen is een muzikale vriendengroep waarvan de wieg in de Klankstad Kerkrade stond. Het blaasorkest is in 2002 ontstaan vanuit de lang gekoesterde wens om af en toe met vrienden blaasmuziek te maken. De eerste jaren speelden Die Altböhmischen bewust in uitsluitend kleine/eigen kring onder de naam  “Jeweun Vier”. De muzikanten die vele jaren met diverse blaasorkesten vele optredens hadden verzorgd waren beducht om te veel en met een te commerciële inslag invulling te geven aan hun blaasmuziekpassie.  Die Altböhmischen repeteren daarom al vanaf de begintijd slechts één keer per maand. 

In de loop der jaren zijn Die Altböhmischen steeds meer naar buiten getreden en inmiddels zijn zij graag geziene gasten op onder andere blaaskapellenfestivals. Omdat het aantal optredens nog steeds heel bewust beperkt wordt gehouden, en er dus geen sprake is van overdaad, is het lidmaatschap van Die Altböhmischen doorgaans goed te combineren met andere verplichtingen die diverse leden nog hebben bij hun eigen harmonieën en fanfares. Een succesformule.

Die Altböhmischen staan onder de muzikale leiding van Jo Aretz, tevens een van hun flügelhornisten. Inzet is het zo sfeervol mogelijk vertolken van de Böhmische blaasmuziek, met uiteraard vele titels van Ernst Mosch, gouwe ouwe Egerländer, met zeker ook met titels van recentere datum. Een veel gehoord compliment is dat hun plezier in het gezamenlijk musiceren duidelijk zicht- en hoorbaar is. Met één per maand natuurlijk niet super gepolijst maar wel spontaan en “Locker vom Hocker”.

In de kern is het hen erom te doen om in contact met het publiek het vonkje te laten overspringen. Dat Die Altböhmischen daar aardig in slagen, blijkt wel uit het feit dat zij inmiddels ook voor grotere evenementen worden gecontracteerd zoals voor BLOW (het nieuwe jaarlijkse evenement van het WMC te Kerkrade) en het (al maanden tevoren uitverkochte) evenement “de tent Sjteit” te Arensgenhout. Bij het zeer bekende en populaire Oktoberfeest van Sittard hebben ze twee jaar op rij met veel succes opgetreden.

 

Sinds 6 jaar organiseren Die Altböhmischen zelf ook een succesvol kapellentreffen waarbij bevriende en zeer bekende blaaskapellen uit niet alleen Limburg maar ook uit Duitsland en België optreden.

 

Afbeeldingen

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 14 januari 2021
81 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *