D'r Vóttekletsjer

Kunstwerk


Dit vier meter hoge kunstwerk van Miriam Vleugels staat sinds 16 juni 2019 op de rotonde Laurastraat-Kommerveldlaan in Eygelshoven. Collega Paul Slangen hielp bij de vervaardiging van het beeld. Het beeld is op deze feestelijke dag, georganiseerd door Buurtcomité Laurastraat Leefstraat, onthuld door de wethouders Tim Weijers en Jo Schlangen, in bijzijn van gedeputeerde Ger Koopmans en de net geïnstalleerde burgemeester Petra Dassen-Housen1)Aanvulling door Roger Hoofs.

De Vóttekletsjere is een typisch ‘Egelser’ aanduiding voor de bevolking van Eygelshoven. Gedurende het carnavalsseizoen wordt Eygelshoven dan ook omgedoopt tot het Egelser Vóttekletsjerriek. Omdat er behoefte bleek te zijn om óók een stukje mijnverleden in het ontwerp te verwerken koos Miriam symbolisch voor een mijnpaard.

Het mijnpaard heeft in de toenmalige mijn Laura een belangrijke rol gespeeld. Deze paarden hebben vele jaren de kolenkarren door de mijngang getrokken, naar de schacht en terug. Het mijnpaard Flora heeft daarnaast geschiedkundig ook nog een rol gespeeld in de historie van Burgerlust. Mens en paard werkten intensief samen en met die grondgedachte creëerde zij een ‘wezen’, een combinatie van mens en paard. D’r Vóttekletsjer herrijst uit het donkere mijnwerkersgesteente en zoals zijn naam letterlijk vertelt slaat hij zichzelf op de billen. En dat alles uitgevoerd in de kleuren van het wapen van Eygelshoven.

D’r Vóttekletsjer is geplaatst bij de afronding van de herinrichting van de Laurastraat. Deze herinrichting is door burgerparticipatie vanuit Buurtcomité Laurastraat Leefstraat tot stand gekomen. Het buurtcomité kreeg opdracht zelf zorg te dragen voor de inrichting van de nieuw aangelegde rotonde. Gekozen werd om Miriam Vleugels een beeld te laten maken om de kleurrijke geschiedenis van Eygelshoven te symboliseren2)Aanvulling door Roger Hoofs

Aanvankelijk was veel kritiek op het beeld, met name op sociale media. Sommigen vonden het beeld pornografisch, anderen waren niet te spreken over de felle kleuren.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 5 januari 2021
229 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.