Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade

Deze stichting wordt opgericht op 7 mei 2001 door Ben Brouwers (ziekenhuishygiënist), Jos Pasmans (neuroloog), Sjaak Woytowicz (OK-medewerker), Bert Jongen en Dick de Keyzer (chirurg). Anno 2021 bestaat de stichting uit Hans Lurvink, Piet Schepers, Frans Driessen, Stef Vievermans, Michel Ploum en Bert Jongen.

Het bestuur van de stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade is van mening dat het noodzakelijk is dat het St. Jozef ziekenhuis voor Kerkrade en omstreken behouden dient te blijven. De dienstverlening mag daarbij niet verminderd worden. De stichting vindt zich daarbij gesterkt doordat enige tijd daarvoor ruim 22.000 handtekeningen zijn opgehaald die dit idee onderstrepen. In een krantenartikel in september van dat jaar is dat aantal opgelopen tot 24.000 handtekeningen1)De Trompetter, 5-9-2001.

Het gemeentebestuur ondersteunt de stichting en verklaart zich solidair met de acties tot behoud van klinische zorg in Kerkrade. Op vrijdag 13 juli 2001 wordt de door haar aangespannen rechtszaak2)Zuid Limburger, 11-7-2001 gehouden in de arrondissementrechtbank in Maastricht. Er is geen eenduidig vonnis uitgesproken. Wel heeft de rechter aan Eke Zijlstra, bestuursvoorzitter van het Atrium ziekenhuis, gevraagd of hij wel eens luistert naar  wat er leeft bij zijn personeel en de inwoners van de regio.

Op enig moment wordt het idee geopperd om aan de Brunssummerweg in Landgraaf-Nieuwenhagen een nieuw ziekenhuis te bouwen, ter vervanging van de locaties Kerkrade en Brunssum. Maar dit wordt niet doorgezet. Geleidelijk aan wordt het ziekenhuis in Kerkrade uitgekleed. De sluiting van de Spoedeisende Hulp is het begin van het einde. In zijn Nieuwjaarstoespraak van 2002 verklaart Zijlstra: “Wij zijn helaas ingehaald door de actualiteiten. Het ziekenhuis gaat dicht!”. Dankzij de tomeloze inzet van stichting Behoud Sjpetaal blijft poliklinische zorg na de sluiting vooralsnog gegarandeerd. Ondertussen worden de gebouwen verkocht aan een projectontwikkelaar. Behoud Sjpetaal Kerkrade blijft een vinger aan de pols houden.

Voorzitter


  • 2001-2012 Ben Brouwers (+13-07-2012)
  • 2012-0000 Hans Lurvink

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 12 november 2021
162 x gelezen

1 gedachte over “Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.