Basisschool St. Lambertus

Basisschool in Kerkrade-Centrum.

De school ligt tussen 3 oktober 1983 en medio 2004 aan de Meester Absilstraat. Vanaf die eerste datum vinden ook de kleuters van de kleuterklassen van Basisschool St. Ursula hier vernieuwd onderdak.
De school wordt gebouwd in 1916 aan de Wijngracht. Gestart wordt in 1917 als jongensschool met 12 klassen in een groot pand. Op de zolder wordt enige jaren de Ambachtsschool gehuisvest. In 1941 wordt de lagere school uit de Meester Absilstraat van Meester Bouwman toegevoegd. Vanaf een vooralsnog onbekend moment, tot in 1983 is de Basisschool een aantal jaren ondergebracht in houten noodgebouwen op de plek waar nu (2004) het Industrion gelegen is. Het is 3 oktober 1983 wanneer de school verhuist naar de Meester Absilstraat waar zij in 1992 uitgebreid wordt met 2 klaslokalen en een extra ruimte voor de kleuters.
Patroonheilige van de school is St. Lambertus. De school fuseert op 1 augustus 2004 met Basisschool de Domaniale tot Basisschool de Diabolo.

Foto’s


Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 16 augustus 2022
222 x gelezen

1 gedachte over “Basisschool St. Lambertus”

  1. L.S.
    Mijn naam is Hans Poort, geb. 1954 te Kerkrade.
    Ik heb op deze school gezeten van 1960 to 1966. Op het einde van de 3e klas, bij meester Breuer, waarschijnlijk ergens eind juni 1962, kwamen we ’s middags op school maar werden meteen weer naar huis gestuurd na een toespraak van de heer Schmitz, hoofd van de school. Er zou een niet ontplofte bom/granaat gevonden zijn in een ruimte achter de spouwmuur. De school werd onmiddellijk ontruimd. De zomervakantie begon daardoor veel eerder dat jaar. Wij, de leerlingen, waren uiteraard heel blij. Na de vakantie startten we het nieuwe schooljaar in de noodgebouwen op het terrein van het voormalig park langs de kapellaan.
    De geschiedenis van het park kan ik nergens terugvinden. Ik speelde er regelmatig als kind. Vooraan (de kant van het station) stonden de 12 noodlokalen met de speelplaats ernaast. Maar achter de school bleef het park ook toegankelijk als speelplek, ook buiten schooltijden. We voetbalden er altijd. De kleine ronde vijvers, met fonteinen, lagen er toen ook nog. We vingen er ‘koelkopjes’. Aan de achterkant werd het park gegrensd door een haag waarachter de tuin van het ‘Maria-oord’ lag. De enige foto die van het park ken is die van de manifestatie ‘Kirchroa alaaf’ (1953-1956 ?).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.